Дни преди началото на риболовния сезон в река Мочурица  изплува 

...
Дни преди началото на риболовния сезон в река Мочурица  изплува 
Коментари Харесай

Мъртва риба втори ден плува в река Мочурица

Дни преди началото на риболовния сезон в река Мочурица  изплува  мъртва риба. Голямо количество мъртва риба към този момент втори ден плува в река Мочурица до селата Палаузово, Воденичане и Маленово край Стралджа. Сигналът е получен от кметския наместник  на село Палаузово през вчерашния ден. Той е информирал  управлението на община Стралджа за заплахата да се стигне до екокатсатрофа.

По думите на Иван Дяков – кметски наместник на с. Палалузово откакто е предал сигнала на община Стралджа, е предизвестил всички животновъди да не си пускат животните. „ Защото вероятно могат да се натровят,  както рибата се натрови, по този начин и животните ”, сподели Дяков.

Над 300 животни идват на водопой тук, разяснява кметският наместник на селото. Един от потърпевшите  в селото е Росен Русев. „ Почти всяка година има провали по животните, помятат. Аз персонално имам кравеферма, преди два дни ми помята животно. Какво ще е от тук нататък не мога да кажа, тъй като пият вода, реката минава през пасището. Няма по какъв начин да ги ограничим ”, сподели Росен Русев – животновъд от с.Палаузово. 

Сигнали за мъртвата риба и евентуалната екокатастрофа веднага  са подадени до всички вероятни институции. Инж.Иван Митев – ръководител на Общинския съвет в Стралджа  чака тези институции да си свършат качествено работата. „ Тук желая да моля и Районна прокуратура Ямбол да се самосезира за този случай, тъй като това в действителност е една екокатастрофа ”, изясни Митев.

Според локалните поданици замърсяването на реката потегля от община Карнобат. „ Преди два дни кметът на село Деветак е уведомил Басейнова дирекция, че има мъртва риба в реката. Взели са проби от водата и през вчерашния ден разбрахме,че чакат резултатите ”, сподели инж.Иван Митев. „ Днес от Областна дирекция по сигурност на храните пристигнаха, вземаха проби за проучване от мъртвата риба и от там ще чакаме резултатите ”, добави той.

Тази  екокатастрофа  се повтаря от години, а ограничения досега не са взети от виновните институции. „ Искрено се надявам този път причинителят на тази екокатастрофа да си понесе глобата ”, сподели инж. Иван Митев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР